24 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara0°C

ALLAH FIRSATÇILARA TIRNAK VERMESİN!

 Toplumda her meslekten fırsatçılık kollayıp, insanların malına göz diken tufeyliler çıkabilmektedir. Bunlar her türlü kriz ortamını fırsata çevirmesini bilmektedirler.

      Siz, ister fırsatçı deyin. İster rantçı deyin. İster stokçu deyin. İnsanımızın malına göz diken aç gözlü, haramzade kişilerin dini, milliyeti ve muhafazakârı olmaz.

      Bildiğiniz gibi Ramazan Ay’ı geldiğinde et fiyatlarında müthiş bir artış olmuştu. Diğer gıda fiyatlarında da benzer sıçramalar görülmüştü. Bu fiyat yükselmelerine hangi bahane bulursanız bulun. Temelinde kanaatsizlik, aç gözlülük yatmaktadır.

      Şu günlerde Kurbanlık hayvanların fiyatlarında fahiş bir artış söz konusu olduğu söylenmektedir.

      İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı  İslam Ali Kopuz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların fiyatlarının, Ramazan Ayı’ndan bu yana yükseldiğini söyledi. Kurban Bayramı’na kadar fiyatların daha da artacağını dile getiren Kopuz, ‘Fiyatlar 3-4 yıldır artmıyordu ve özellikle büyük baş hayvan yetiştiriciliği büyük firmaların eline geçti. Bu nedenle köylüler, hayvancılık yapmayı bıraktı. Fiyatlardaki artışın nedeni budur’ diye konuştu.

      Türkiye’de hayvan sıkıntısına çözüm Tarım Bakanlığından geldi. Bakanlık kurbanlık ithalatı için sınırları  açtı. İlk ithal kurbanlığı  Tekirdağ’a Kenan Morkoç getirdi. Tarım Bakanlığı veteriner görevlendirdi. Kurbanlıklar sınır kapısında tek tek kontrolden geçti… Bunlar ilk parti, 8 bin adet küçükbaş hayvan. Hepsi de Bulgaristanlı. Ama daha binlerce büyükbaş ve küçükbaş ithal edilecek. Peki ithal kurbanlıkların fiyatı ne olacak? En çok merak edilen soru bu… Malkoç’a göre İthal kurbanlık gelmeseydi yerli k.baş 1000 liraya çıkabilirdi. Malkoç, “İthal geldiği için 400 – 500e kadar düşer” diye de ekledi. İstanbul’a 250 bin küçükbaş, 75 bin adet büyükbaş ithal kurbanlık getirilecek. Ama o kurbanlıkların Anadolu yakasına geçmesi yasak. Aynı şekilde Anadolu’dan da Avrupa ve Trakya’ya geçemeyecek. Yasağın nedeni Şap hastalığı tehlikesi… İthalat bayrama kadar devam edecek. Ama o kurbanlıklar sadece şap hastalığından arındırılan Trakya bölgesi ile İstanbul’un Avrupa yakasında satılacak. Bayramda ithal hayvan almak isteyenler Avrupa yakasına geçmek zorunda. Aldığı kurbanını da canlı olarak değil kestikten sonra evine götürebilecek

       Besiciliğin Türkiye'deki merkezlerinden Konya'da, bayrama yaklaşık iki hafta kala kurbanlık fiyatlarına bakıyoruz. Şu an kesim fiyatının 17-18 lira civarında olduğu Konya'da besiciler, geçen yıl 13-14 lira olan kurbanlık özellikleri taşıyan dana ve düveler için karkas kilogram fiyatını 20 lira olarak söylüyor. Bugünkü fiyatlara göre kurbanlıkların, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi karkas kilogramının 20-21 lira civarından satılacağını düşündüklerini belirten Konya'da besicilik yapan Bekir Er, ''Kurbanlık özelliklere sahip 150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana ya da düvenin 3 bin liradan, 350 kilogram et çıkaran bir dana ya da düvenin ise 7 bin liradan satılmasını öngörüyoruz. Ortalama büyüklükteki bir kurbanın 5 bin lira seviyesinden satılacağını düşünüyoruz. Yani geçen yıl 3 bin 500 lira olan kurbanlık bu yıl en az 5 bin liradan satılacak'' dedi.

      Pendik-Kaynarcada Mis-Et işletme sahibi Osman Taylan Bey’le konuşuyoruz. Kurbanlıklar konusundaki düşüncelerini sordum. İşletmeci olarak fiyat artışlarından rahatsız olduğunu söylüyor. Bir başka konuya da değiniyor. Türkiye de et borsası (on bir) 11 kişinin elinde. Bunlar büyük firmalar olup et piyasasını ellerinde bulunduruyorlar. Canlı hayvan ithalatı konusunda kontrollü olarak biraz ithalatçı sayısı arttırılsa, tekel kırılır. Canlı hayvan piyasasının ateşi de düşer diye düşünüyorum. Diyor.

      Geçtiğimiz günlerde domates fiyatlarında ani yükselmeler oldu. Bir süre önce soğan fiyatları fırlamıştı. Bu tür sebze ve meyvelerin üretildiği bölgelere gidiyorsunuz, üreticiler feryat ediyorlar. Yetiştirdiğimiz meyvenin sebzenin masrafını zor çıkarıyoruz, diyorlar. Büyük şehirlerin pazarlarına, depolarına girince sarı lira oluyor, mübarekler.

      Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.s.) den birkaç Hadisi Şerif meali yazacağım;

      ‘’Günahkârdan başkası asla ihtikâr (stokçuluk) yapmaz.’’

      ‘’(Stokçuluk etmeyip malını) satışa arz eden kimse rızıklanmış (kârlı) dır. İhtikâr (karaborsacılık) eden de mel’undur.’’

      ‘’Kim Müslümanların zararına bir yiyecek maddesinde ihtikâr yaparsa, Allah o kimseye cüzam hastalığını verir ve iflâs ettirir.’’

      Dürüst olup, ticari ahlak kurallarına uyanlara elbette bir sözümüz yoktur. Ancak, fırsatçılık yapıp haksız yere piyasayı yükseltenler için bizim yörede söylenen bir sözle yazımı noktalıyorum.

‘’Allah, bu tip insanlara uyuz versin, tırnak vermesin.’’

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.