22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

AK PARTİ İLK KEZ KAZANDI!

Ümit Kahyaoğlu


AK Parti üçüncü kez tek başına iktidara gelerek büyük bir başarı sağladı. Her iki kişiden birinin oyunu alan iktidar partisi, icraatlarının ve hizmetlerinin karşılığını sandıkta aldı. Vatandaş iktidar partisine %50 oy desteği ile hizmetlerin devam etmesi mesajını verdi.
İktidar partisi aldığı yüksek oya rağmen anayasayı tek başına değiştirebilecek milletvekili sayısına ulaşamadı. Bu sayıya ulaşamadığı gibi yeni anayasayı referanduma götürebilecek çoğunluğu da elde edemedi.
AK Parti, artık diğer partilerle uzlaşmaya gitmeye mecbur. CHP, MHP ve BDP ile uzlaşılarak bir anayasa değişikliği yapmaktan başka çaresi yok.
İktidar partisi, uzlaşarak gerçekleştireceği anayasa değişikliğinin istediği gibi olmayacağını biliyor. Muhalefet partileri tam anlamıyla sivil bir anayasa olmasına müsaade etmeyecektir. Her muhalefet partisi, kendi ideolojisi gereği, “ ŞU MADDELERE DOKUNDURTMAM, ŞU MADDELER ŞÖYLE ŞÖYLE OLMALI.”  dayatmasını mutlaka yapacaktır.
Böyle bir anayasa değişikliğinin ne kadar sivil, ne kadar arzu edilen düzeyde olacağı şimdiden tartışılmaya başlandı.
Muhalefe partilerinin anayasa değişikliğine destek vermek gibi bir zorunluluğu var. Anayasaya değişikliği için uzlaşma mesajı veren seçmen, buna yanaşmayan muhalefet partilerini siyaset sahnesinden alıp tarihin karanlık raflarındaki arşive kaldıracaktır.
Cumhurbaşkanlığı seçimine girmeyen Mehmet AĞAR’ın DP’si ve Erkan MUMCU’nun ANAP’ının durumuna düşme gerçeği var.
Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmayan bu partiler ve genel başkanları kaybolup gittiler. Erkan Mumcu’nun esamesi bile okunmuyor. Mehmet Ağar’da çaresiz kalınca  AK Parti’ye destek vermek durumunda kaldı.
12 Haziran seçimleri AK Parti’nin mağrur olarak girdiği ilk seçimdi.
2002 seçimlerinden önce işbaşında olan ANA-SOL-M hükümeti, Türkiye’yi Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizine sokmuş, 20’ye yakın banka batarak, fona devredilmişti. Bu bankalardan hortumlanan 50 milyar dolar vatandaşın sırtına yüklenmişti. Ekonomi felç olmuş, işsizlik zirve yapmıştı. Kepenk kapatan işletme sayısı 100 binlerle ifade ediliyordu. ABD’den kurtarıcı olarak  Kemal Derviş getirilmiş ve ekonominin başına geçirilmişti.
İşte AK Parti böyle bir ortamda halkın umudu olarak seçime girdi ve tek başına iktidar oldu.

2007 genel seçimlerinin öncesinde ise Cumhurbaşkanlığı krizi yaşandı. Cumhurbaşkanı seçebilmek için TBMM’nin Sabih Kanadoğlu tarafından uydurulan 367 sayısını bulması gerekiyordu. Bu sayı bulunamadı. Ardından o meşhur “27 Nisan e-muhtırası” geldi.
Hükümet çareyi erken seçime gitmekte buldu ve %47 oy ile yeniden tekbaşına iktidar oldu.
Seçimden hemen sonra AK Parti’nin mağduru oynadığını ve halkın tepki olarak oy verdiği değerlendirmeleri yapıldı. Daha da ileri gidilip, AK Parti’nin askerle anlaştığı ve böyle bir muhtıra verilmesinin sağladığı görüşü dillendirildi.
12 Haziran 2011 seçimi AK Parti’nin mağrur olarak girdiği ilk seçim oldu. AK Parti’nin gerçekte ne olduğunun bu seçimde ortaya çıkacaktı.
İktidar partisi mağduriyet olmadan girdiği ilk seçimde oy patlaması yaptı. Her iki kişiden birinin oyunu alarak şimdiye kadar hiç bir siyasi partiye nasip olmayan bir zafer elde etti.
Vatandaş hizmete oy verdi.
Recep Tayyip Erdoğan’a ve arkadaşlarına oy verdi.
Erdoğan’ın samimiyetine, dürüstlüğüne, verdiği sözü tutacak olmasına oy verdi.
Vaad edilen projelerin mutlaka gerçekleştirileceğine oy verdi.

Seçimden çok şey bekleyen Saadet Partisi, HAS Parti ve Büyük Birlik Partisi umduğunu bulamadı. BBP ve SP ciddi oy kaybına uğrarken, HAS Parti girdiği ilk seçimde hüsran yaşadı.
Bu partilerin önlerinde kendilerinde farklı düşünmeyen AK Parti varken işleri çok zor.
Bundan sonraki mücadele AK Parti’nin içerisinde olacaktır. İktidar partisi artık parti içi demokrasiyi daha fazla çalıştırmak, harekete geçirmek zorunda.
AK Parti, her görüşteki insanlardan oy alıyor. Teşkilatlarda bu görüştekiler mutlaka temsil edilebilmeli. İl Başkanı, İlçe başkanı olabilmeli. Partinin farklı kademelerinde görev alabilmeliler.
Önümüzde ilçe başkanlığı seçimleri var. İki sene sonrasında da yerel seçimler.
Artık çok daha fazla aday ve aday adayı göreceğiz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.