“ABD’DE TÜRK OLMAK VE BAŞARMAK” PANELİ
Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) İstanbul Life Park’ta düzenlediği “Amerika’da Türk Olmak ve Başarmak” adlı panele; katılım yoğun oldu.
26 Ağustos 2024 Pazartesi 17:50
Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) İstanbul Life Park’ta düzenlediği “Amerika’da Türk Olmak ve Başarmak” adlı panele; ABD’nin ilk Türk Belediye Başkanı ve New Jersey Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Selen ile Beyaz Saray Eski Danışmanı Prof. Dr. Sıdıka Semahat Demir konuşmacı olarak katıldı.
TABA-AmCham Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı açılış konuşmasında; TABA-AmCham’in 37 yıllık geçmişi boyunca Türkiye’nin yurt dışına açılmasını ve Amerikan firmalarının Türkiye’ye yararlı yatırımlar gerçekleştirmesini sağladıklarını söyledi.
SARIYER BULUŞMASI
Türkiye’de 37 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham),
İstanbul Sarıyer’de yer alan Life Park’ta 200’den fazla katılımcının iştirak ettiği “ABD’de Türk Olmak ve Başarmak” konulu bir etkinlik organizasyonu gerçekleştirdi.
Ev sahipliğini Taba-AmCham Yönetim Kurulu Üyesi Erdem İpekçi’nin yaptığı “ABD’de Türk Olmak ve Başarmak” konulu etkinliğe; Amerika’nın ilk Türk Belediye Başkanı ve Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tayfun Selen ile Beyaz Saray Eski Danışmanı Prof. Dr. Sıdıka Semahat Demir ve Amerika’dan ve Türkiye’den Amerika’ya ticaret yapan şirketlerin üst düzey yöneticileri ve iş insanları katıldı.
TABA-AmCham 37 YILDIR SAHADA
Açılış konuşmasını yapan Başkan Süleyman Ecevit Sanlı; “TABA-AmCham’in kuruluşundan bu yana, Türk-Amerikan ticari ilişkilerini geliştirme misyonumuz ve geleceğe yönelik hedeflerimiz var. TABA-AmCham’in 37 yıllık geçmişi boyunca Türkiye’nin yurt dışına açılmasını ve Amerikan firmalarının Türkiye’ye yararlı yatırımlar gerçekleştirmesini sağladık. Ayrıca iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı daha ileriye taşımak için kararlılıkla çalışmalara devam edeceğiz. Şu anda 500 üyeyi geçtik. Üyelerimizin yıllık cirosu 20 milyar dolar seviyesinde” dedi.
TABA-AmCham’in hem Türkiye’deki Amerikan firmalarına hem de Amerika’daki Türk firmalarına destek olduğunu, ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi adına büyük rol oynadığını belirten Sanlı, ABD ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin daha fazla gelişmesi ve ikili iş ilişkilerinin güçlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
TÜRK FİRMALARININ ABD PAZARINDA YER ALMASININ ARTIRILMASI
Başkan Sanlı, Amerika’nın yıllık 2,9 trilyon dolarlık ithalatından Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için daha fazla üretim yapmamız ve ihracatlarımızı arttırmamız gerektiğini ve Çin’in dünya ticaretindeki etkisinin azalmasıyla birlikte Türkiye’nin güvenilir bir tedarikçi olarak öne çıkabileceğini, bu fırsatları değerlendirmek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade etti.
TABA-AmCham olarak ABD’deki iş insanlarına eyalet bazlı ticaret hedeflerinde mihmandarlık ettiklerini, bu kapsamda yeni eyaletlerde temsilcilikler açmaya hazırlandıklarını belirtti. STA, QIZ ve tavizli ticaret anlaşmalarının önündeki engelleri kaldırmak için ticari lobilerimizi arttırmamız gerektiğini vurguladı.
ABD İLE TİCARET HACMİNİN ARTIRILMASI VE HEDEFLER
Başkan Sanlı son olarak; TABA-AmCham olarak, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefine ulaşılması için çalışmalarının da süreceğini ve bu hedefe ulaşmak için önerilerini tek tek açıkladı.
Başkan Sanlı; “Yurt dışında Ticaret Yapılan Ülkelerde Ticaret Derneklerinin Birleşmesi, İhracatçı Birliklerinin Ülke Odaklı Yapılanması, TCDD’nin İhracata Yatırım Katkısı ve Desteği, PTT’nin Uluslararası Hızlı Kargo Şirketi Olarak Yeniden Yapılandırılması, Serbest Bölgelerde Teşvik Paketi ve Vergi Muafiyeti, ABD ile STA Sürecinde QIZ Anlaşması” gibi konu başlıklarını açıkladıktan sonra konuşmasına son verdi.
ABD’DE TÜRK OLMAK VE BAŞARMAK
Açılış konuşmalarının ardından, TABA-AmCham Başkan Yardımcısı Dr. Yılmaz Sönmez’in moderatörlüğünü yaptığı “ABD’de Türk Olmak ve Başarmak” konulu panele geçildi.
Panelde; “Amerika’nın ilk Türk Belediye Başkanı ve Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Selen ile Beyaz Saray Eski Danışmanı Prof. Dr. Sıdıka Semahat Demir konuşmacı olarak yer aldı.
TABA-AmCham Başkan Yardımcısı Dr. Yılmaz Sönmez; ABD’de iş yapan Türk girişimcilerin sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.
ABD’DE KADIN TÜRK MÜHENDİSLERİN ROLÜ VE BAŞARISI
Panelde konuşan Prof. Dr. Semahat Demir ise Türk kadını olarak Amerika’da elçi rolünde olduğunu ve başarılı olmanın arkasında Türk olmasının önemini anlattı.
Amerika’da yaşadığı 25 yıllık kariyerine değinen Demir, Türkiye’de başladığı eğitim yolculuğunun Amerika’da devam ettiğini söyledi.
Demir; “Türkiye’de doğdum, büyüdüm, ancak Amerika’da master ve doktora yaparak bilimsel çalışmalarımı derinleştirdim” dedi.
BAŞARIYA GİDEN YOL
Panelde diğer konuşmacı olan Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Selen ise; Amerika’da yaşama ve çalışma sürecini anlatarak başladı.
“Amerika’ya ilk geldiğimde iş bulmak hiç kolay olmadı. Çok zorluklarla karşılaştık. Paramız yoktu. Tam 12 yıl boyunca Amerikan vatandaşı olmak için çabaladım. Avukatlara çok paralar ödedim ve en sonunda 2008 yılında vatandaşlık aldım” dedi.
Selen, iş insanlarına, Amerika’da iş yaparken politikacılara yatırım yapmalarını tavsiye etti.
Yaklaşık 2 saat süren panelde Selen ile Demir Amerika’ya nasıl gittiklerini ve nasıl başarılı olduklarını ve yaşadıkları ilginç olayları davetlilerle paylaştı.
Panelde ayrıca her iki konuşmacı da Amerika’daki iş fırsatları ve sektörel avantajları, ABD’de iş dünyasında yer almanın getirdiği fırsatları, karşılaşılan zorlukları ve bu yolda başarıya ulaşmanın yollarını tek tek anlattılar.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği panelin sonunda katılımcılara Taba-AmCham Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı tarafından birer teşekkür plaketi verildi.
Etkinlik öncesi ve sonrasında davetliler arasında network yapıldı.
Panelin ardından, TABA-AmCham’e yeni üye olanlara sertifikaları verildi. Panelin sonunda etkinliğe katılanlarla hatıra bir fotoğraf çekilmesiyle etkinlik sona erdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Duyuru Gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.