26 Ekim 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara3°C

ABD'DE KİM BAŞKAN OLURSA OLSUN! ALTIN FİYATLARI HIZLA YÜKSELECEK..

Doç.Dr. Filiz Eryılmaz bugün ki köşesinde ABD seçimlerini ve altın fiyatlarını değerlendirdi.

ABD'de kim başkan olursa olsun! Altın fiyatları hızla yükselecek..

25 Ekim 2024 Cuma 10:20

Altın Fiyatlarını Kimin Seçilmesi Daha Çok Yükseltir? Trump mı yoksa Harris mi ?

Son 10 günlük sürede ABD’den altını baskılayan veriler gelmesine ve FED üyelerinden kademeli yani yavaş hızda faiz indirimini destekleyen söylemler olmasına rağmen altın tarihi rekor seviyelere kadar yükseldi.

Öyle ki bu ivmeyle ons altın bu Çarşamba 2758 dolar en yüksek seviyesine yükselirken, gram altın da 3037 TL tarihi zirvesini gördü. Tabi altını son günlerde destekleyen tek unsur seçim belirsizliği değil.

İsrail’in İran’a yönelik yapmayı planladığı saldırı açıklamaları da jeopolitik risk fiyatlaması ile altını güçlü tutmaya devam ediyor. İsrail her ne kadar İran’daki petrol ve nükleer santralleri vurmayacağını söylese de, piyasanın İsrail’in bu açıklamalarına güven duymamasının yanı sıra en azından İran’a bir saldırı olacağı fiyatlaması altına yarıyor.

Altındaki bu güçlü yükseliş yatırımcıları güçlü bir şekilde altın alımına yönlendiriyor. Fakat özellikle bu aralar altın fiyatlarının yukarıda bahsettiğim gelişmeler nedeniyle aşırı alım bölgesine geldiğini görüyoruz. Bu nedenle özellikle kısa vadeli kazanç için altın almak isteyenlerin seçim belirsizliğine rağmen ABD’den gelecek verileri ve FED’in faiz indirim beklentilerini yakından takip etmesinde fayda var. Çünkü son bir haftada çok güçlü yükselen altın fiyatlarında veri akışı ile kısmi de olsa geri çekilme ve bir düzeltme de elbette mümkün.

Mesela dün yani Perşembe günü bunun küçük bir fragmanını yaşadık diye düşünüyorum. Dün ABD’nin ekonomik büyüme öncü göstergelerinden imalat ve hizmet PMI’ın beklenti üstü gelmesinin yanı sıra işgücü piyasasının hala çok sıkı olduğunu gösteren haftalık işsizlik maaşı başvurularının da beklenti altı gelmesiyle bu kez güçlenen dolar endeksi ve ABD 10 yıllıkları ons altının 2758 dolar zirvesinden 2708 dolar seviyesine kadar geri çekilmesine neden olurken, gram altın da 3037 TL zirvesinden 2987 seviyesine kadar geriledi.

Bu gerilemeye rağmen altın fiyatları dün yani Perşembe günü en düşük seviyelerinden yeniden toparlanarak ons altın 2743 dolara gram altında 3020 seviyesine yeniden yükseldi.

Yukarı anlattıklarımdan da anlaşılacağı üzere en azından 5 Kasım ABD seçimlerine kadar ABD’den gelen güçlü veriler altın fiyatlarında kısmi geri çekilme yaratsa da altın fiyatları güçlü durmaya devam edeceğinin sinyalini veriyor. Seçimler demişken ona da ayrı bir başlık açmak isterim. ABD seçimlerini şu an ağırlıklı olarak inanıldığı ve kısmi de olsa fiyatlandığı üzere olur da Trump kazanırsa bu altın fiyatları için kısa vadede çok daha destekleyici olacaktır. Trump’ın seçimi kazanması Çin’e ve dünyaya yönelik korumacı politikaları gündeme getireceğinden ciddi bir belirsizlik yaratacaktır. Bu belirsizlikte altın fiyatlarını yükseltmeye devam edebilir.

Ayrıca Trump’ın göreve gelmesiyle daha hızlı faiz indirimlerinin yanı sıra daha güçlü ve yapışkan ve hatta yeniden yönünü yukarı çeviren enflasyon da altını destekleyecektir. Ayrıca Trump’ın uygulayacağı genişlemeci maliye politikaları sonucunda artan bütçe açıkları ile hükümet borçları kaynaklı olarak hükümet kapanmaları da yine ve yeniden gündeme gelebileceğinden, bu bile başlı başına güvenli liman ihtiyacı ile altın fiyatlarını yükseltici etki de bulunabilir. Trump’ın seçilmesi altın için tek önemli risk taşıyor diye düşünüyorum, o da kriptolar. Trump kripto yanlısı politikalar uygulayacağından bu belki çok kısa vade için olmasa da altını biraz baskılayabilir.

Bir diğer deyişle Trump’ın seçilmesi ile beklenildiği gibi kriptolarda güçlü yükseliş olursa altından çıkışla kriptolara yönelim de olabilir. Ama buna rağmen ben Trump’ın seçilmesinin ilk etapta belirsizlikler kaynaklı olarak altın fiyatlarını yükseltici etkisinin daha ağır basabileceğini düşünüyorum

Seçimi Harris’in kazanması durumunda ise altın fiyatlarında yaşanacak bir düzeltme açıkçası benim için çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Harris kazanırsa altında orta vadede yine yükseliş bekliyor olsam da, Harris döneminde daha yavaş hızda inen faizler ve daha güçlü gerileyen enflasyon nedeniyle altın fiyatlarında daha yavaş ve kademli bir yükseliş söz konusu olabilir.

Bu nedenle kısa vade için Harris’in kazanması altın için baskılayıcı etki yaratabilir. Harris’in altına şöyle bir olumlu etkisi olabilir; Harris kazanırsa Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra Orta Doğu’daki gerginliğin daha uzun süre devam etmesi bekleniyor. Çünkü Harris’in de Biden yönetiminin bir devamı niteliğinde jeopolitik risklerin azalması için çok güçlü politikalar uygulamayacağı beklentisi var. Haliyle Harris yönetiminde devam edecek jeopolitik risklerin altına güç vermeye devam etmesi beklenebilir. Buna rağmen Harris’in kazanması altın için daha kademeli yükseliş olasılığını gündeme getiriyor diye düşünüyorum.

Tabii ki seçimi Trump’ın mı yoksa Harris’in mi kazanacağına bağlı olarak doların daha güçlü mü yoksa daha zayıf mı olacağı meselesi de altın için önem arz ediyor. Trump’ın kazanması ile daha güçlü dolar beklentisinin şimdilik daha çok dillendirildiğini görüyorum. Ama Trump’ın ilk döneminde ise aksine zayıf dolar temasına şahit olmuştuk. Haliyle seçimi kimin kazanacağına bağlı olarak doların gücü de altın fiyatları için takip edilmesi gereken önemli bir başlık olacak. Bildiğimiz gibi dolar endeksi ile altın arasında genel olarak negatif bir ilişki söz konusu. Haliyle daha güçlü dolar altın fiyatları için iyi bir haber olmayacaktır elbette.

Peki seçim belirsizliği arifesinde altın yatırımcısı ne yapmalı, altını almalı mı yoksa satmalı mı? Hep söylediğim gibi finansal piyasaları ve verileri yakından takip etme şansı olmayan uzun vadeli yatırımcıların altınlarını bu konjonktürde satmamaları uygun olabilir. Ama piyasaları yakından takip etme şansı olan özellikle de kısa vadeli ve sonrasında da orta ve uzun vadeli yatırımcılar ise belirli zirve seviye ve dirençlerde altılarının 1/3 ya da ½’sini satıp, daha aşağı seviyelerden almaları da iyi bir strateji olabilir. Alım konusunda uzun vadeli yatırıcımlar için de verilere bağlı geri çekilmeler takip edilerek, her geri çekilme kademeli alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Tam da bu nokta da 1 Kasım altın fiyatları için oldukça kritik. Bu tarihte ABD’den tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik verilerini alacağız. Tarım dışı istihdam (TDI) verisi beklenti üstü gelir ve genel olarak TDI raporu işgücü piyasasının sıkı olduğunu teyit ederse altın da güçlü bir geri çekilme olabilir.

Bu da orta ve uzun vadeli altın yatırımcısı için bir alım fırsatı yaratabilir. Ama olur da 1 Kasım’da tarım dışı istihdam beklentilerin oldukça altında gelirse bu ABD seçimleri öncesinde ve 7 Kasım FED faiz kararı öncesinde altında kısa vadeli pozisyon açmak için fırsat da verebilir. Ezcümle önümüzdeki hafta genelinde ABD’den gelecek işgücü piyasası verileri altında volatiliteyi artırabilir. Altın alımı yapmak isteyenler önümüzdeki hafta bu verileri yakından takip etmeli. KAYNAK:HABER7

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.