24 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara0°C

1 MUHARREM- 1432



      1 Muharrem 1432 (07 Aralık 2010 Salı günü) Hicri Yılbaşı. Muharrem ayı, Kameri Yılın ilk ayı. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicret tarihi; Hz. Ömer (r.a.) zamanında Hicri-Kameri Takvim’in başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

      Hicretten on altı yıl sonra (638); Hz. Ömer’in(r.a.) emriyle bir meclis toplanarak (tarih meselesine) çözüm bulunması istendi.

      Hz. Ali’nin (r.a.) teklifi ve meclisteki sahabelerin münasip görmesiyle Hz. Muhammed’in(s.a.v.) hicreti, Hicri Takvim’in başlangıcı  olarak kabul edildi.

       Hicrî takvimde kullanılan Kamerî ayların adları sırasıyla şunlardır:
1) Muharrem, 2) Safer, 3) Rebî'ül-evvel, 4) Rebî'ül-âhir, 5) Cemâziyel evvel, 6) Cemâziyel âhir, 7) Receb, 8) Şâban, 9) Ramazan, 10) Şevval, 11) Zilka'de, 12) Zilhicce.

      Kamerî ayın hesaplanmasında, gökteki ayın dünyâmızın çevresindeki döndüğü zaman esas alınmıştır. Kamerî aylar bâzen 29, bazen de 30 gün çeker. İslâm Dininde, ibâdetlerin bu aylara göre yapılması emredilmiştir. Bunun sebeblerinden biri, Ramazan ayıdır. Zira Ramazan ayı hicrî-kameri aylardandır. Mîlâdî seneye göre her yıl 10-11 gün evvel başlamaktadır. Onun için 33 senede tam bir devir yaparak senenin bütün günlerinde oruç tutulmuş olmaktadır.

      Hicri Takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu ayın onuncu gününe "Aşura Günü" denilmektedir. “Aşr ve âşir Arapça’da “on” demektir. Aşura Günü, dinler tarihinde çok büyük öneme haiz olan kutsal bir gündür. Dinler tarihindeki bir-çok önemli olaylar bu günde meydana gelmiştir.

      Hazreti Âdem’in(a.s) tevbesinin kabul edilmesi.


      Hazreti Musa’nın(a.s.) Firavunun elinden Kızıldeniz’in ikiye yarılarak kurtulması, firavunun ve askerlerinin denizde boğulması.

      Hazreti Yusuf’un(a.s.) kuyudan kurtulması.

      Hazreti Yakub’un (a.s.) Hazreti Yusuf’a(a.s.) kavuşması (gözlerinin açılması)

      Hazreti Nuh’un (a.s.)tufandan kurtulması ve gemisinin Cûdi Dağına oturması.

      Hazreti Yunus’un(a.s.) balığın karnından kurtulması.

      Hz. Yunus’un şehrindeki insanların tövbesi de Âşûrâ günü kabul edilmiştir.

      Hazreti İdris’in (a.s.) tevbesinin kabul edilmesi.

      Hazreti Eyyub’un (a.s.) hastalıktan kurtulup şifa bulması.


      Hazreti İbrahim de (a.s.) o gün doğmuştur.

      Hazreti İbrahim’in (a.s.) ateşten kurtulması.


      Hazreti Süleyman’a (a.s.) Mülkün verildiği.

      Hazreti Hüseyin’in şehid edilmesi. 


      Muharrem Ayı’nın önemini belirten bir-kaç Hadis-i Şerif meali verelim;

      "Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahu teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır." (Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi,-Nesai).
 Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahu Teâlâ’nın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder. (Tirmizi)

      Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan Oruçtur. (İbni Mâce, Sıyam:43)

       Muharrem Ayında imkânlarımız  ölçüsünde fakir, yoksul ve ihtiyaç  sahiplerine yardımda bulunmayı  ihmal etmeyelim. Onların hayırlı dualarını almaya gayret gösterelim. Onları sevindirelim.

      Oruç  tutmak isteyenler; Muharrem’in başında bir-kaç  gün, dokuzuncu-onuncu veya onuncu-on birinci  günlerini oruçlu olarak değerlendirmelidirler.

      Hicri 1432. Yılının Milletimize, Devletimize, İslâm Âlemine ve bütün insanlığa hayırlara vesile kılmasını C. Allah’tan niyaz eder, Tüm mümin kardeşlerimizin yeni hicri yılını tebrik ederim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.