20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

İTTİFAKLARIN GELECEĞİ

Ayşe Erdoğan

06 Ekim 2019 Pazar 20:42

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi doğası itibariyle ittifakları adeta zorunlu kılıyor. Tam bir toplumsal mutabakat ekseninde gelişen bu sistem sayesinde istikrarın kalıcı olması hedefleniyor. Bekaa endişesi ile kurulan Cumhur İttifakı ilk günkü tazeliğini korurken yerel seçimlerde kurulmuş olan karşı cephedeki Millet İttifakı, hem CHP hem de İyi Parti liderleri tarafından problem olmadığı belirtilmiş olmasına rağmen, her geçen gün biraz daha çatırdıyor.

Bir ittifakın başarıyla sürdürülebilmesi için siyasi partilerin hem ideolojik olarak hem de günlük problemlerde verdikleri tepkilerde ortak hareket etmeleri gerekiyor. Millet İttifakı’nı oluşturan partiler ideolojik bir birliktelik ortaya koyamadılar, birbirine neredeyse zıt siyasi görüşleri savunan partiler seçim için bir araya gelmiş olsalar da bu birlikteliği uzun süre sürdürebilecek gibi gözükmüyorlar.

AK Parti ile MHP aynı siyasal çizgide hareket ederken birlikteliklerini sadece seçim ekseninde değil aynı zamanda parlamentoda da sürdürüyorlar.

Yerel seçimlerde kurulmuş olan bir seçim birlikteliği halindeki Millet İttifakı ise parlamentoda yeterli karşılık bulmuyor.

CHP'nin seçim sırasında üstü örtülü olarak ittifaka dahil ettiği HDP Millet İttifakı için her geçen gün daha ciddi bir problem haline geliyor. Hem CHP tabanının hem de İyi Parti yönetiminin tepkisini çeken bu yakınlaşma giderek daha da kuvvetlenirken gözler İyi Parti'nin buna ne yanıt vereceğine çevrilmiş durumda.

Hem yönetici kadroları hem de tabanı Ülkücülerden oluşan İyi Parti hiçbir koşul ve şart altında HDP ile aynı safta bulunmayı kabul etmiyor. CHP ise yerel seçimlerde elde ettiği başarıda büyük payı olduğunu düşündüğü HDP'ye her geçen gün biraz daha yakınlaşıyor ve hem söylem hem eylem birlikteliğine kapılarını aralıyor. İyi Parti, içinde açık bir şekilde HDP'nin bulunduğu hiçbir ittifakta yer almayacağını bizzat Genel Başkanı tarafından yapılan açıklama ile bildirdi.

Bununla birlikte Millet İttifakı’nı dışarıdan destekleyen Saadet Partisi de AK Parti ile yakınlaşıyor. İdeolojik anlamda da AK Parti'ye daha yakın olan Saadet Partisi yakın gelecekte Millet İttifakı’ndan uzaklaşacak gibi duruyor. Fakat yola yalnız mı devam edeceğini yoksa Cumhur ittifakı ile mi uzlaşacağını zaman gösterecek.

Yerel seçimlerde elde ettiği başarıdan sonra gözünü Cumhurbaşkanlığı seçimine diken CHP ittifak ortağı İyi Parti ile mi yola devam edecek yoksa İyi Parti kaybetmeyi göze alarak HDP ile yakınlaşmasını sürdürecek mi? Görünen o ki CHP kendi tabanından gelen itirazları bile dikkate almadan yola terör ile arasına mesafe koymayı başaramayan HDP ile devam etmek istiyor.

Bu durumda İyi Parti'nin ne yapacağı kolay kolay kestirilemiyor. Millet ittifakı’ndan ayrıldıktan sonra İyi Parti yoluna tek başına mı devam edecek yoksa Cumhur İttifakı’na dahil olarak karşı cepheye mi geçecek? Açıkçası iyi Parti istese dahi MHP böyle bir şeye kesinlikle karşı çıkacaktır. Bu durumda AK Parti'nin önünde ya MHP ya İyi Parti seçeneği çıkar ki AK Parti'nin böyle bir durumda doğrudan MHP'yi tercih edeceğini düşünüyorum. Bu nedenle ittifaktan ayrıldıktan sonra İyi Parti'nin yola yalnız başına devam etmek zorunda kalacağını düşünmek çok da yanlış olmaz.