29 Mart 2024
  • İstanbul22°C
  • Ankara20°C

HERKES BİR TEBLİĞCİDİR

Osman Demir

14 Nisan 2019 Pazar 13:50

Yüce Kitabımız Kur ani Kerimde, bir çok ayette ; ''İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜKTEN SAKINDIRMAK '' emri var dır.İşte bu emir bir herkesedir ve bir TEBLİĞ dir.Bu emir birçok şeyi kapsayan ve çok şey içeren çok özet bir ayet ve tavsiyedir.
Gerek Kur ani Kerimin ayetlerini ,emir ve yasaklarını, hatırlatmak,duyurmak,anlatmak,gerekse genel dini nasihatlerin hepsi nasihattir,öğüttür, TEBLİĞ dir.Toplumumuzda pek karşılık bulmamıştır. Bu iş DİN ADAMI statüsü ile sadece imamlara hocalara ait bir iş zannedilmiş, onlara bırakılmış ve ihmal edilmiştir.Halbuki hiçde öyle değil.. Herkes dininin adamıdır, asgarı düzeyde dinin temel niteliklerini öğrenmek zorundadır.İslamda ruhbanlık yoktur.
Başka bir ayette Rabbimiz ; ''KALK VE UYAR ''. Diye buyurur.. Aksiyonu aktif olmayı emreder.Harekete geçmeyi emreder. Pasifliği uyuuşukluğu reddeder.''Kalk''ifadesi onun içindir..Sadece ;''UYAR '' da diyebilirdi.Durduğun yerdende değil. Oturduğun yerden kalk, harekete geç. Ayağa kalk, ayağa kalkan yürüsün, yürüyen koşsun. Bu böyle bir şey.
Bir ayettede ; ''Sen yine öğüt ver, öğüt insana fayda verir'' diye buyrulur. Bu emirler hem peygamberimize hem bizedir.Tebliğ son derece önemli bir görevdir.
En etkili, en güzel en anlamlı tebliğ de YAŞAYARAK YAPILAN TEBLİĞ DİR. Yani bizzat hayatına taşıyarak yaptığın tebliğdeir. Kendi ailene ve çocuklarınada, komşunada,akrabanada,çevrenede, en sonuç alıcı en etkili tebliğ yöntemi HAYATA TAŞIYARAK OLAN TEBLİĞDİR. Diğer türlü olan,o kadar tesirli olmaz.Hele senin söylediğin hayatında yaşantında yoksa etkili olmayacağı gibi,zararıda olur. Bunun örnekleri çoktur.Bunların zararlarınıda toplum olarak çok gördük.Büyük zatlar , hayatlarında uygulamadıkları, yapmadıkları şeyleri asla nasihat etmez ve söylemezlerdi. '' HAYATINDA OLMAYAN ŞEY, DİLİNDEDE OLMASIN''. derler.. Gerçektende öyle, hem yakışık almaz,hem bir faydası olmaz.
Toplum olarak en büyük zaaf ve eksikliklerimizden biri de işte budur.Hem her Müslüman, tebliğ bilincinde ve sorumluluğunda deği. Söyleyenlerde, yaşantıları ile, söylediklerini hayatlarında yaşamayla ilgili noksanlıkları vardır.
En önemli ibadetlerden olan namazda bir tekrar var, süreklilik var,olup bitmiyor.Hergün 5 defa tekrar ediyoruz.. Her namazda, her rekatta fatiha yı okuyoruz. Oradaki 7 ayeti kendimize okuyor,tekrar ediyoruz. Günde 40 defa okuyoruz. Peki bukadar okuma hiç yer etmiyor mu, yada etmezmi. Etmemesi mümkün değil ve etmiyorsa , dön kıldığın namaza bir bak, kendine bir bak.O okuduklarından sende nekadar var, yada yokmu.Sürekli tekrar bunun içindir.'' İyya kenağbüdü ve iyya kenesteğin '' Yalnızca sana kulluk eder, yalnızca senden yardım dilerim. Deyipte, başkalarına kulluk ettiğin, başkalarından yardım dilediğin oluyor mu, diye sorgulaman lazım..Tekrar etmek boşuna değildir. Tebliğide bir hayat tarzı haline getirip daima yapmak gereklidir.İşin doğası ve Allahın sünetullahı budur.