29 Mart 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

İŞTE TAKSİM CAMİİ

Taksim’e yapılacak caminin görüntüleri ortaya çıktı. Maksem’in arkasındaki derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak caminin mahya yüksekliği 30,3 metre olacak. 3 katlı camide 960 kişi ibadet edebilecek.

İşte Taksim camii

08 Şubat 2017 Çarşamba 15:58

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onay verilen Taksim Meydanı'na yapılacak caminin fotoğrafları ortaya çıktı. Maksem'in arkasındaki derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak cami ile 49 yıllık tartışma sona erecek. Vakıflara ait 2 bin 482 metrekarelik araziye yapılacak olan ve mimar Y. Mimar Şefik Birkiye ve Dr. Mimar Selim Dalaman tarafından projesi yapılan caminin çizim aşamasında Beyoğlu'nun tarihi hassasiyeti, bölge dokusu ve en önemlisi hemen arkasında yer alan Rum Ortodoks Kilisesi ile Ermeni Katolik Kiliselerinin yüksekliklerinin dikkate alındığı belirtildi. Taksim Meydanı ile Beyoğlu mimari dokusunda sıkça rastlanan 20'nci yüzyıl başındaki Art Deco mimari stilinden esinlenilen Taksim Camisi, I. Mahmud tarafından 1731 yılında bölgeye su taksimi yapmak için inşa edilen, sekiz köşeli ve sekiz köşeli bir çatısı bulunan küfeki taşından Taksim Maksemi'nin arkasına, bugün hizmet veren derme çatma mescidin bulunduğu alana yapılacak.

960 KİŞİ İBADET EDEBİLECEK

İstanbul'un kalbi olarak adlandırılan Beyoğlu'nda yapılacak Taksim Camisi'nin zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre kubbe yüksekliği 9,6 metre toplam mahya yüksekliği 30,3 metre olacak. Bu yükseklik özellikle diğer dini mabetlerin yüksekliği dikkate alınarak projelendirilen cami tamamlandığında aynı anda zemin katta 960 kişi ibadet edebilecek. Kot farkı dikkate alınarak tasarlanan projenin yer altında üç katı bulunacak. Otopark olarak tasarlanan üç katta toplam 165 araç park edebilecek. Yapıda konferans ve sergi salonları da tasarlanırken 875 metrekare zemine oturan projenin dış cephesinde açık renk doğal taşlar kullanılması planlanıyor.
 


Çok sesliliğimizi temsil edecek

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verilen onay kararının ardından sosyal medya hesaplarından açıklama yaptı. Demircan, “Taksim Camisi, Maksem'in arkasındaki araziye yapılacak. Cami, diğer mabetlerle birlikte çok sesliliğimizi de temsil edecek” ifadelerini kullandı.

KAYNAK  YENİŞAFAK

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.