19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara20°C

İŞTE FIRSAT BU FIRSAT - LEYLEİ BERAT !!!

Hasan Demirci

07 Nisan 2020 Salı 12:57

Berat gecesinde Allah cc. böyle sesleniyor insanlığın idrakine.

Böyle bir geceye eriştik işte.

Salgın hastalıkla mücadele ederken, günlerimizi, saatlerimizi unuttuğumuz bu zaman dilimlerinde, Mübarek üç aylardan ikincisi olan Şaban ayını yarıladığımızın farkına vardık.

Yarın akşam (07.04.2020 Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece) Berat Gecesini birlikte olmasa bile gönüllerimizin birlikteliği ile idrak ve ihya etmeye çalışacağız.

Artık Ramazanı Şerife doğru yol alıyoruz.

Berat gecesi  Ramazan-ı Şerif’in habercisidir !.

Berat, kelime olarak suç ve cezadan kurtulma, günahlardan arınma manalarına gelir. Bu gece diğer bir ifadeyle “Allah’ın rahmetine ve affına kavuşmak, Allah katında berat etmek ve temize çıkmak” demektir.

Bu özel gecede mahlûkatın bir yıllık kader programı takdir edilerek, bir sene içindeki ecellerine, rızıklarına, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacaklarına, fayda ve zararlarına dair bilgiler Allah (c.c.)  tarafından ilgili meleklere verilir.

Bu nedenle berat gecesine rızık gecesi,  yani takdir gecesi de denmektedir.

Hz. Peygamber (s.a.v.), bu gece hakkında şöyle buyuruyorlar: “Şaban’ın on beşinci gecesi olunca, o geceyi ibadetle ve taatle geçiriniz. Çünkü Allahü Teâlâ’nın rahmeti o gece güneşin batmasıyla dünya semasına iner ve Allahü Teâlâ şöyle buyurur: ‘Bağışlanmak isteyen yok mu? Günahlarını bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim. Bir derde mübtela olan yok mu? Afiyet vereyim”. Bu hal güneş doğuncaya kadar devam eder.” (İbni Mace, İkame, 191)

Bu gece hadis tende anlaşılacağı üzere duaların geri çevrilmeyeceği bir gecedir.

Bu gece yapılan dualar geri çevrilmiyor !.

Bazı sahabeler ve Tabiinden gelen bilgilerde Şaban ayının 15. Gecesinde yapılacak duaların geri çevrilmeyeceğine dair haberler vardır. “Beş gece vardır ki, onlarda dualar geri çevrilmez: Receb’in ilk Cuma gecesi, Şaban’ın on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri.” (Musannef / Abdurrezzak 4 / 317)

İmam Şafi Rahmetullah aleyh’de şu beş gecede dualar kabul olunur geri çevrilmez diyerek bu geceleri tek tek sahabeden geldiği şekliyle saymıştır.

Bu gecede Nasıl Dua edelim?

Hz. Aişe Validemizden gelen bilgiler doğrultusunda Peygamber Efendimiz, Berat gecesini ibadetle geçirmiş ve kıldığı namazın secdesinde şöyle dua etmiştir: “Allahım! Azabından affına, gazabından hoşnutluğuna sığınıyor, senden yine sana iltica ediyorum. Sana layık olduğun şekilde hamd etmekten acizim. Sen kendini övdüğün gibi yücesin.” (İbni Mace, c, 1, s. 444)

Bu geceden kimler yararlanamaz?

Bu gece bağışlanmayı dileyen pek çok mü’min ilahi aftan yararlanır. Ancak Berat gecesi gibi rahmeti sonsuz olan gecede tövbe etmedikçe Allah’ın rahmetinden istifade edemeyecekler de vardır.

-Allah'a ortak koşanlar,

-Kalpleri düşmanlık hisleriyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler, -Müslümanların arasına fitne sokanlar, akraba bağını koparanlar

-Gururlu ve kibirli olanlar

-Anne ve babalarına isyanda ısrar edenler, devamlı içki içenler. (İbni Mace, İkame,191)

Değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimi olan Berat gecesinden azami faydalanmaya gayret edelim.

İşte tam da bunun için şu hususlara riayet etmemiz gerekir.

1-Öncelikli olarak hata ve günahlarımıza karşı iyi bir tövbe ve pişmanlık duyacağız

2-Hak ve hukukunu çiğnediğimiz insanlardan alınacak helallik alacağız.

3-Kazaya kalmış namazlarımızı kılıp, imkân dâhilinde Nafile namaz kılacağız.

4-Gündüzü oruç tutup, Kur’an-ı Kerim okuyacağız.

5-Kendimiz, ailemiz, ülkemiz ve tüm Müslümanlar için, özellikle “Korona” musibetinden kurtulmak için dua edip, gözyaşı dökeceğiz.

6-Anne-babamızın, büyüklerimizin, hayır dualarını alacağız. Hayatta olmayanlar için Allah’tan bağışlanma dileyeceğiz.

7-Aile efradımızın dost, arkadaş, akraba ve komşularımızla irtibat kurarak kandillerini tebrik edeceğiz.

8- Hayır hasenat yapıp, Sadaka vermek, bu vesileyle güzel dualar almaya gayret edeceğiz.

Bunlar yapılamayacak işler değildir elbette. İhmallerimiz, hatalarımız, günahlarımız neticesinde birçok bela ve sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımızın bilincinde olarak bu durumdan kurtulmaya çalışacağız.

Bu vesileyle Berat Kandilinizi tebrik ediyor, bu gecenin cümlemize, ülkemize, İslam âlemine hayırlar getirmesini niyaz ediyorum, İçinde bulunduğumuz bu kasavetli ortamın son bulmasını, Bela ve Musibetlerin nihayete ermesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Selam ve dua ile…

 

 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.