29 Mart 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara14°C

ERZURUM'DA BULUNDU BÖLGEDE EŞİ BENZERİ YOK

ERZURUM'da bir tepede bulunan, mimari yapısı ve teknik özellikleriyle bölgede benzeri olmayan kalenin, 3 bin yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor

Erzurum'da bulundu bölgede eşi benzeri yok

03 Ekim 2019 Perşembe 14:04

Erzurum Müze Müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalar sonucu, Yakutiye ilçesi Güngörmez Mahallesi'ndeki bir tepede tarihi kale keşfedildi. Mimari yapısı ve teknik özellikleriyle bölgede benzeri bulunmadığı belirtilen kalenin, 3 bin yıl önce Demir Çağı'nda inşa edildiği tahmin ediliyor.

gul-cici--nxst.jpg

Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalenin köy güzergahının son kısmında bulunduğunu söyledi. Kalenin coğrafi olarak korunaklı bir bölgede yer aldığını ifade eden Genç, şöyle konuştu: Demir Çağı'da ait: "Yapım tekniği ve özellikleri, kalenin Demir Çağı'na ait olduğunu gösteriyor. Mimari olarak çift sur tekniğiyle yapıldığını görüyoruz. Kendi dönem ve çağdaş kalelere göre bir adım önde ve özellikli bir kale. Ayrıca kalenin önünde hendek bulunuyor. Erzurum çevresinden görülen, Demir Çağı'na ait kalelerde bu hendek oluşumu yoktur."

Hiçbir depremde hasar almamış: Bir kısmı yıkılan, bir bölümü ayakta kalan yapının yaklaşık 3 bin yıl öncesinden bugüne gelen ender kale örneklerinden olduğunu belirten Genç, kalenin 1,5 tonluk taşlarla yapılması nedeniyle bugüne kadar hiçbir depremde hasar almadığını dile getirdi.

Kaynak:İnternethaber

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.