16 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara7°C

BAYRAM AMA KİM İÇİN BAYRAM !

Hasan Demirci

24 Mayıs 2020 Pazar 17:52

Ömer Bin Abdülaziz ikinci Hz Ömer diye anılan bir halifedir. Oğlu bir gün okuldan ağlayarak gelir. Babası sebebini sorunca, “Babacığım, arkadaşlarım beni sürekli ayıplayarak, yamalı ve eski elbise giymişsin oysa sen halife oğlusun sana böyle gezmek yakışıyor mu? diyorlar.

Halife hemen hazinedara bir pusula yazarak, maaşına mahsuben ay sonuna kadar 20 akçe verilmesini ister. Hazinedar da “Ya Emiral Mü’minin, eğer ay sonuna kadar yaşayacağınıza dair senediniz varsa getirn vereyim der. Halife bu cevabı alınca oğluna gelen mesajı okuyarak “Ey oğlum, yine sen bu elbiselerle okuluna devam et. İlim ve irfan tahsilinden geri kalma. Benim ay sonuna kadar yaşayacağımın garantisi yok” diyerek ikna eder.

Aradan zaman geçer bir bayram gelir, bütün müslümanlar halifeyle bayramlaşmak için Ömer Bin Abdülaziz’in huzuruna çıkarlar. Büyükler ayrılıpta, aralarında eski elbiseler içerisinde kendi çocuğununda bulunduğu çocuklar, yeni yeni elbiselerle yanına girince halife ağlamaya başlar. Çocuk babasına yaklaşır.

-Baba başını öne eğdiren ve seni ağlatan  nedir? diye sorar.

-Önemli bir konu değil, ama seni diğer çocukların arasında eski elbiseyle görünce kalbin kırılmıştır diye düşündüm der.

-Babacığım, asıl kalp, Allahı tanıdığı halde ona isyan ederse kırılır, Ana ve babsına saygısızlık yaparsa kırılır, bana gelince Rabbime itaat ediyorum bu da benim bayramım diye cevap verir.

Düşünüyorum, böyle bir baba olabildik mi?. Böyle bir evlat yetiştirebildik mi?. Bayramı asıl ne zaman yapabileceğimizi sanıyorum tahmin ettiniz…

Evet Asıl bayram ne zaman yapılır.

Hz Ali efendimize atfen söylenen şu sözler asıl bayramı ne zaman yapacağımızı gösteriyor. Biz böyle bir bayrama yetişirmiyiz yetişemezmiyiz bilmiyorum ama Rabbimden böyle bir bayrama erişmek için dua ediyorum.

Bayram yeni elbise giyenler için değildir,

Bayram ancak azaptan emin olanlar içindir.

Bayram lüks binitlere binenler için değildir,

Bayram ancak hataları bırakanlar içindir.

Bayram pahalı halı döşeyenler için değildir,

Bayram ancak sıratı geçenler içindir.

Bayram dünyanın süsüyle süslenenler için değildir,

Bayram ancak takvayı kendine azık edinenler içindir.

Bayram çeşit çeşit yemek yiyenler için değildir,

Bayram ancak Rahmân’ın cemaline bakanlar içindir.”

Bu duygularla 11 Ayın Sultanı Ramazan ayını geride bırakmanın burukluğunu yaşarken, bizi bayrama ulaştıran Yüce Rabbimize de hamd ediyoruz. Bu zorlu günlerin ardından selamete kavuşacağımız günlerde buluşabilmek ümidiyle

Hayırlı Bayramlar

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.