24 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara27°C

AK PARTİ'DE 2002 RUHU.. ERDOĞAN ÖZELLİKLE SEÇTİ

İktidar Partisinin yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu listesinde yer alan tecrübeli isimler dikkat çekti. 2002 ruhunu yansıtan isimler, partiyi 2023 seçimlerine hazırlayacak.

AK Parti'de 2002 ruhu.. Erdoğan özellikle seçti

29 Mart 2021 Pazartesi 18:50

AK Parti MKYK'dan dikkat çeken o isimleri derledik:

BİNALİ YILDIRIM

Erzincan / Refahiye - 1955, Dursun, Bahar.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı.
İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesinde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990 - 1991 yılları arasında Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. 1994 - 1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmelerinde (İDO) Genel Müdürlük görevi yaptı. AK PARTİ'nin kurucuları arasında yer aldı.
22. Dönemde İstanbul, 23. Dönemde Erzincan, 24 ve 26. Dönemlerde İzmir Milletvekili seçildi. 58, 59, 60, 61 ve 64. Hükûmetlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev aldı. 22 Mayıs 2016'da yapılan olağanüstü kongrede AK PARTİ Genel Başkanı seçildi. 65. Hükûmette Başbakanlık görevini üstlendi. 09 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla parlamenter sistemin son Başbakanı olarak görevini tamamladı.
24 Haziran seçimleri sonrasında hayata geçen yeni sistemin ilk TBMM Başkanı seçildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzuru, birlik ve beraberliği için gösterdiği üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlılıktan dolayı 13 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kendilerine Devlet Şeref Madalyası tevdi edildi.
İngilizce ve Fransızca bilen Yıldırım; evli, 3 çocuk babası ve 6 torun sahibidir.

HAYATİ YAZICI

Rize / Çayeli - 1952, Mustafa, Fatma.

Avukat; İlkokulu Buzlupınar köyünde okudu. Ortaöğrenimini Trabzon ve Erzurum İmam - Hatip Lisesinde tamamladı. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kamu Hukuku alanında yüksek lisans yaptı.
1976 yılında hâkim adayı olarak İstanbul Adliyesinde kamu görevine başladı. Çayırlı, Mihallıççık ve Kargı hâkimliklerinde bulundu. 1984 yılı sonunda kamudaki görevinden ayrılarak İstanbul'da serbest avukat olarak çalışmaya başladı. Çeşitli dernek, vakıf ve siyasi partilerde üye ve yönetici olarak toplumsal çalışmalar içinde yer aldı. Bu süreçte Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanının Avukatı ve Hukuk Müşaviri olarak da görev yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisinin kuruluş sürecinde yer aldı. Partinin kurucu üyesi oldu. Kasım 2002'den itibaren 5 yıl süre ile AK PARTİ'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. AK PARTİ'nin kuruluşundan bu yana Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. AK PARTİ Siyasi ve Hukuk İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısıdır.
22, 23 ve 26. Dönemde İstanbul, 24. Dönemde Rize Milletvekili seçildi. 60. Hükûmette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 61. Hükûmette Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yaptı.
Yazıcı, evli ve 2 çocuk babasıdır.

ÖMER ÇELİK

15 Haziran 1968'de Adana'da doğdu. Baba adı Yusuf Ziya, anne adı Dudu'dur.

Siyaset Bilimci; Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi; yüksek lisansını Siyaset Bilimi alanında yaptı.
22, 23 ve 24. Dönemde Adana Milletvekili seçildi. TBMM Dışişleri Komisyonu ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyeliklerinde bulundu. Türkiye - ABD Dostluk Grubu Başkanlığını yürüttü. AK PARTİ'nin kuruluşundan itibaren Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 2010 yılında AK PARTİ Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 61 ve 62. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptı. AK PARTİ Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü görevlerini üstlendi. 61 ve 62. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanı, 65. Hükümette Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yaptı. Halen bu görevi sürdürmektedir.
Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Çelik, bekârdır.

ÖZNUR ÇALIK

1 Ocak 1965 Pütürge-Doğanyol doğumlu.

İlk, orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladı. 1988 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu. Sosyal Politikalar üzerine Yüksek Lisans yaptı.
Meslek kuruluşlarında ve aile, kadın, çocuk, bebek, sağlık ve sosyal alanlarda faaliyet yürüten ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında görevler üstlendi. Kuruluşundan itibaren Adalet ve Kalkınma Partisi kadrolarında yer aldı. 2003 yılında partisinin 1. Olağan Kongresi'nde MKYK üyeliğine seçildi. 23. 24. 25. ve 26. dönem Malatya Milletvekilliği yaptı. Bu süre boyunca; Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kurucu Üyeliği ve Başkanvekilliği, Erken Yaşta Evlilik İnceleme Komisyon Başkanlığı, Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyon Üyeliği, TBMM Nüfus Kalkınma Grubu Başkanlığı ve Avrupa Parlamenterler Forumu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Ağustos 2014 - Eylül 2015 tarihleri arasında AK Parti Halkla İlişkiler?den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Halen AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve 27. dönem Malatya Milletvekilidir.
Çalık, evli ve iki çocuk annesidir. İngilizce bilmektedir.

EFKAN ALA

Erzurum / Oltu - 1965, Temel, Gönül.

Orta ve lise öğrenimini Erzurum İmam Hatip Lisesinde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. İktisat alanında yüksek lisans yaptı. Yurt dışı stajını İngiltere'de tamamladı.
Çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptıktan sonra Tunceli Vali Yardımcılığı görevine atandı. İçişleri Bakanlığında Eğitim Şube Müdürlüğü ve İller İdaresi Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Bu sürede UNICEF ile iş birliği içerisinde yürütülen yaşam kalitesi göstergeleriyle ilgili çalışmalarda yer aldı. Turizm Bakanlığında Turizm Eğitimi Genel Müdürü ve Turizm Bakanlığı Müşaviri olarak görev yaptı. Bu dönemde Dünya Turizm Örgütünde Kaliteyi Destekleme Komitesi Üyeliği görevinde bulundu. Çok sayıda uluslararası çalışma ve toplantıya Türkiye'yi temsilen katıldı. Çeşitli dergilerde tercümeleri yayımlandı. 2003 yılında Batman Valiliğine, 2004 yılında Diyarbakır Valiliğine atandı. Diyarbakır Valisi iken 2007 yılında Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. Bu görevi sırasında OECD yüksek düzeyli memurlar toplantılarında Türkiye'yi temsil etti.
2013 yılında İçişleri Bakanlığı görevine getirildi. 61. 62. 64. ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. 2016 yılında bakanlık görevinden ayrıldı.

METİN KÜLÜNK

16 Aralık 1960'ta Rize Güneysu'da doğdu. Baba adı Muhammet, anne adı Şaziment'tir.

İnşaat Mühendisi; Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü bitirdi.
Milli Türk Talebe Birliği Orta Öğrenim Yönetim Kurulu Üyeliği, Akıncılar Teşkilatı, Milli Selamet Partisi İl Gençlik Yönetim Kurulu Üyeliği, AK PARTİ İstanbul İl Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyeliği, İstanbul İl Teşkilat Başkanlığı, İstanbul İl SKM Başkanlığı görevlerinde bulundu. Yayımlanmış 5 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
24. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi.
İyi düzeyde İngilizce bilen Külünk, evli ve 1 çocuk babasıdır.

NURETTİN CANİKLİ

Giresun / Alucra - 1960, Şevket, Aişe.

Yeminli Mali Müşavir; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere Sheffield Üniversitesinde Para-Banka- Finansman alanlarında tamamladı.
Maliye Bakanlığında Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı ve İstanbul Defterdar Vekili görevlerini yürüttü. Ekonomi ve finans konularında köşe yazarlığı yaptı. Kurucu üyesi olduğu AK Parti'de Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
22, 23, 24 ve 26. Dönemde Giresun Milletvekili seçildi. 22. Dönemde TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Başkanı olarak görev aldı. 23 ve 24. Dönemde AK PARTİ Grup Başkanvekilliği görevlerini yürüttü. 62. Hükûmette Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükûmette Başbakan Yardımcılığı ve Millî Savunma Bakanlığı görevlerini yaptı.
İngilizce bilen Canikli, evli ve 4 çocuk babasıdır.

ÖZLEM ZENGİN

Tokat - 1969, Salih, Nimet.

Avukat; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Din Sosyolojisi alanında yüksek lisans yaptı.
Serbest avukat olarak çalıştı. Medya alanında çalışmalar ve televizyon programları yaptı. 25. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı olarak görev aldı.
İyi düzeyde İngilizce bilen Zengin, 3 çocuk annesidir.

CÜNEYT YÜKSEL

Cüneyt Yüksel, 1 Ocak 1970'te Mardin'de doğdu. Baba adı Mehmet Edip, anne adı Fatma'dır.

Öğretim Üyesi; İstanbul Ü. Hukuk Fakültesi'ni üstün başarıyla bitirdi. Harvard Ü. Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisansını yaptı. Stanford Ü.'de ikinci yüksek lisansını ve uluslararası hukuk alanında da doktorasını tamamladı.
Harvard 'da araştırma görevlisi, Stanford'da araştırma ve öğretim görevlisi ve Maryland Ü. Hukuk Fakültesi'nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. Washington, DC'de uluslararası avukatlık; birçok ülke hükümetine, çok uluslu şirketlere hukuk ve yönetim danışmanlığı yaptı. Boğaziçi Ü. İİBF'de yardımcı doçent olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.Hukuk, ekonomi, siyaset, AB ve devlette reform ve etik alanlarında birçok bilimsel eseri yayınladı. Stanford'un "Başarı Ödülü" ile 2003'te en başarılı mezun seçilerek "Harvard Özel Başarı Ödülü" aldı. Halen Harvard Mezunlar Derneği Avrupa Başkanlığı görevini yürütüyor.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi oldu.
Arapça ve çok iyi düzeyde İngilizce bilen Yüksel, evli ve 3 çocuk babasıdır.

LEYLA ŞAHİN USTA

İstanbul - 1973, Alaeddin, Fadime.
Tıp Doktoru; Tıp eğitimini Viyana Medizinische Universität'ta tamamladı.
25 ve 26. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. AK PARTİ Genel Merkez İnsan Hakları Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyeliği, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Sözcülüğü, çeşitli Meclis araştırması komisyonları ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyeliği yaptı.
Çok iyi düzeyde Almanca ve orta düzeyde İngilizce bilen Usta, evli ve 2 çocuk annesidir.

MEHMET ÖZHASEKİ

Kayseri - 1957, Kemal, Şükran.
Avukat, Özel Sektör (Tekstil); İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.
Özel sektörde tekstil imalatı ve ticareti üzerine faaliyet gösterdi. Birçok vakıfta başkanlık ve yönetim kurulu üyelikleri yaptı. 5 kez üst üste Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. 7 yıl boyunca Tarihi Kentler Birliğinin Başkanlığını yaptı.
25 ve 26. Dönemde Kayseri Milletvekili seçildi. AK PARTİ MKYK ve MYK Üyesi, AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yaptı. 65. Hükûmette Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak görev aldı.
İngilizce ve Arapça bilen Özhaseki, evli ve 4 çocuk babasıdır.

ŞAMİL TAYYAR

1 Mart 1965'te Gaziantep İslahiye'de doğdu. Baba adı Hüseyin, anne adı Fidan'dır.

Gazeteci-Yazar; Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesini bitirdi.
Çeşitli gazete ve televizyon kanallarında çalıştı.
24. Dönemde Gaziantep Milletvekili seçildi.
İyi düzeyde İngilizce bilen Tayyar, evli ve 2 çocuk babasıdır.

BEKİR BOZDAĞ

1 Nisan 1965'te Yozgat Akdağmadeni'nde doğdu. Baba adı Mehmet Duran, anne adı Nuriye'dir.
Avukat; Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.
Serbest avukat olarak çalıştı. Fazilet Partisi Akdağmadeni (Yozgat) Belediye Başkan Adayı (1999) oldu. Fazilet Partisi Yozgat Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı (1999-2001) görevinde bulundu.
AK Parti Yozgat kurucu il yönetiminde Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı (2001-2002); AK Parti Teşkilat Başkanlığında değişik illerde İl Koordinatörlüğü ve Bölge Koordinatörlüğü (2002-2007); AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği; AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı (2015) görevlerinde bulundu. 22, 23, 24, 26 ve 27. Yasama Dönemlerinde Yozgat Milletvekili seçildi.
22. Yasama Döneminde TBMM Adalet Komisyonu Üyeliği (2002-2007), 23. Yasama Döneminde AK Parti TBMM Grup Başkanvekilliği (2007-2011) yaptı.
61. Hükümette Başbakan Yardımcısı, 61, 62, 64 ve 65. Hükümetlerde Adalet Bakanı, 65. Hükümette Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanı fahri Başdanışmanlığı görevinde (2015) bulundu.
27. Yasama Döneminde Anayasa Komisyonu Başkanlığına seçildi.
Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen BOZDAĞ, evli ve 3 çocuk babasıdır.
 
ORHAN MİROĞLU

11 Mart 1952'de Mardin Gelinkaya'da doğdu. Baba adı İsmail, anne adı Behiye'dir.

Gazeteci-Yazar; Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.
Tarih ve toplumsal hafıza üzerine yazılmış 10 kitabı bulunmaktadır. Halen bir gazetede köşe yazılarına devam etmektedir. Birçok STK'dan, insan hakları ve temel özgürlükler konusundaki katkılarından dolayı ödül aldı. Uluslararası Af Örgütü Üyesidir.
Çok iyi düzeyde Arapça ve Kürtçe, orta düzeyde İngilizce bilen Miroğlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

NUMAN KURTULMUŞ

Ordu / Ünye - 1959, İsmail Niyazi, Ayşe Güngör.

Akademisyen; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. ABD'de Temple Üniversitesi School of Business & Management'ta lisansüstü çalışmalarına devam etti. ABD'de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations'ta misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent oldu. 2004 yılında profesör unvanını aldı.
25 ve 26. Dönemde Ordu Milletvekili seçildi. 62, 63 ve 64. Hükûmetlerde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 65. Hükûmette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.
İngilizce bilen Kurtulmuş, evli ve 3 çocuk babasıdır.
 
MENDERES TÜREL

Menderes Türel, 11 Temmuz 1964'te Antalya'da doğdu. Babasının adı Suphi Neş'et, annesinin adı Serçin İnci'dir.

Gazeteci; Antalya Lisesini bitirdi.
İngiltere'de gazetecilik eğitimi aldı ve gazeteci olarak çalıştı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Oda Meclis Üyeliğine 1989 yılında seçildi ve 2001 yılında Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 2004-2009 yılları arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Batı Akdeniz Gelişim Vakfı (BAGEV), Antalyaspor Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu Üyeliği, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Akdeniz Basın Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1987 yılında Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından araştırma ve inceleme dalında "Türkiye'nin En İyi Gazetecisi" seçildi.
24. Dönemde Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) Türk Grubu Üyesi oldu.
Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Türel, evli ve 2 çocuk babasıdır.

MÜCAHİT BİRİNCİ

Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu'nun oğlu olan Avukat, Mücahit Birinci AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde yeni MKYK üyesi olarak seçildi. 

Mücahit Birinci 1974’te Rize’de doğdu. İlkokulu Abdi İpekçi İlkokulu’nda okudu. Ortaokul ve lise öğrenimini Akasya Koleji’nde tamamladı. 1998’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlık mesleğine 2000 yılında başlayan Birinci; Tefekkür, Yeni Yaklaşım gibi dergi ve internet sitelerinde Türkiye, dünya siyaseti ve yakın tarih üzerine köşe yazıları kaleme almaktadır.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), Şehriyar Derneği,    Demokrat Hukukçular Derneği, Kas Hastalıkları Derneği gibi pek çok sivil toplum kuruluşuna üye olan Birinci, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Mücahit Birinci, Yavuz Bahadıroğlu'nun oğludur.

KAYNAK: HABER7
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.