28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C

AHMET KARAHİSARÎ MUSHAF-I ŞERİFİ ÖMER ÇAM'DA

Süleymaniye Camii’nin de hatlarını yazmış olan Hattat Ahmet Karahisarî tarafından yazılan Mushaf-ı Şerif, Ömer Çam Ananadolu İmam Hatip Lisesi'nde sergileniyor.

Ahmet Karahisarî Mushaf-ı Şerifi Ömer Çam'da

25 Ocak 2016 Pazartesi 15:42

Ahmet Karahisarî Mushaf-ı Şerifi

Yaşadığı dönemde hat sanatının güneşi diye şöhret bulan Ahmet Karahisarî, Kanunî Sultan Süleyman’ın isteği üzerine bir Mushaf-ı Şerif hazırlamıştır. Bu Mushaf-ı Şerif, yazısı, tertibi, tezhibi, cildi ve büyük boyutu ile Osmanlı Medeniyetinde İslam Sanatlarının nasıl bir kıvam ve terkibe eriştiğini gözler önüne seren bir sanat şaheseridir.

İnsanı derinden derine sarsan, büyüleyen bu eser, Allah’a ve onun yüce kelamına duyulan ulvi bir heyecanın, imanın saygının ve verilen büyük değerin bir ifadesidir. Mushaf’ta, hatlarda sergilenen erişilmez, insanı acze düşüren, göz kamaştıran ustalık, metanet, ahenk, üslup ve sayfa tasarımları eserin şaheserliğini muhteşem bir şekilde ortaya koymaktadır.

Süleymaniye Camii’nin de hatlarını yazmış olan Hattat Ahmet Karahisarî tarafından yazılan bu Mushaf-ı Şerif, Sultan II. Mustafa tarafından Topkapı Sarayındaki Kutsal Emanetlerin bulunduğu Hırka-i Saadet dairesinde kıraat olunmak üzere vakfedilmiştir.

Karahisarî  Mushafı diye şöhreti İslam Dünyasına yayılmış olan Mushaf’ın tıpkı basımı Klasik Türk Sanatları Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Tıpkı basımında büyük bir hassasiyet gösterilen Mushaf-ı Şeriflerden bir tanesi Ömer Çam Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilerin ve velilerin görebileceği şekilde sergilenmeye başlanmıştır. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.